Baked Louie's | Food waste? Hell no!
2466
post-template-default,single,single-post,postid-2466,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.1.3,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Food waste? Hell no!

01 Jan Food waste? Hell no!

Blogpost written in Dutch

Hip hoy hoera, 2017 is aangebroken! Voor u wens ik alles wat uw hartje maar bezielt – en dat u mijn boek koopt dat in maart  in de rekken zal liggen, kwestie van hier wat sluikreclame bij te lappen. Mezelf wens ik een jaar vol zoete dromen, verse plannen en niet te veel extra studentikoze kilo’s (het kotleven heeft afgelopen jaar nogal zijn tol geëist). Als ik wat spiritueler denk: ik wens mezelf meer bewustwording, meer bepaald als het om zorg voor het milieu gaat. Mijn oven geen uur langer dan nodig laten opstaan, eens bewust geen vliegvakantie boeken of mijn boodschappenlijstje afstemmen op lokale en/of seizoensproducten. Vooral dat laatste zie ik niet meer als een mogelijkheid, maar eerder tot een verplichting.

Laten we even terugspoelen naar amper een eeuw geleden: mijn overgrootmoeder teelde haar inheemse groenten en fruit, ging (met de fiets!) naar de bakker en kocht Belgisch vlees (in de plaats van een geïmporteerde Irish beef) bij de slager. Door de jaren heen is de wereldhandel zoveel toegankelijker geworden: terwijl vroeger in onze contreien een ananas quasi onbekend in de oren klonk, kunnen we het nu voor een prikje in elke supermarkt kopen. Hetzelfde geldt voor limoenen, passievruchten, artisjokken of zelfs appels die duizenden kilometers afleggen omdat wij, verwende westerlingen, dat gewend zijn. En als het nog niet erger kon: we gooien er nog een gigantisch deel van weg ook. Gewoon, omdat we onze buikjes rond hebben gegeten en te lui zijn om te denken wat we er als restje mee kunnen aanvangen. Ik ben overtuigd dat niet iedereen hier zo over denkt of doet, maar geef toe dat dit de overheersende denkwijze in onze westerse wereld geworden is.

Tijd om daar verandering in te brengen, dus. Samen met drie andere foodhelden (Jennifer van Empty The Fridge, Alexia van Mustbeyummie en Jozefien van Goestjes) overtuig ik jullie met de campagne van koelkastinorde.be dat restjes heerlijk hip zijn. Oud brood? Op zich niet te vreten, maar wel kéi lekker in een kruidige Italiaanse panzanella. Rotte bananen? In je mond een gore pap, maar in een dadel-banaanbrood met roomkaasvulling is er van die papperige rotheid geen spoor meer te vinden. Een fruitmand vol overrijpe appels? Die kan je kwijt in een knapperig filotaartje met appel en speculoospasta. Mijn tips om slim te kopen, bewaren en herwerken: die lees je hier. Bovendien heb ik ook een boodschap aan alle studenten onder jullie: houd wekelijks een tapasfeest van restjes met je kotgenoten, plezier gegarandeerd!

Benieuwd naar meer? Op Koelkast In Orde vind je nog véél meer krokante content; van tips tot recepten, video’s en weetjes. Na al mijn geratel zie ik je nog maar één ding denken: ‘mijn koelkast is echt geen bodemloze put om restjes te stockeren, hoor’. Geen nood, om zo’n wereldproblemen op te lossen hebben we een oplossing: doe mee aan de wedstrijd en maak kans op 1 van de 8 te winnen gloednieuwe koelkasten!

 

Als restjes nú niet hip zijn, dan weet ik het ook niet meer. Amen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1Comment

Post A Comment